Internet Marketing i Oglašavanje

Što sve Google AdWords može?

Google AdWords je među najefikasnijim, najvažnijim i najvećim oglasnim platformama na svijetu s dosegom do preko 93% internet korisnika. Iskoristite to!

Google AdWords oglašavanje podrazumijeva oglašavanje na svim kanalima koji su dostupni u RH (i ostalim državama) i u Google su vlasništvu. Posebice se to odnosi na Google tražilicu, Google Maps, Youtube, GDN (Google display mrežu) i oglase u Gmail sandučiće. Oglasi se vide na desktop, laptop, tablet i mobilnim uređajima.

 

1. Oglašavanje na Google tražilici

Oglašavanje na Google tražilici se odvija tako da zakupite BILO KOJI POJAM, za koji želite prikazati svoj oglas u Google tražilici. Oglas bude označen zelenim poljem i tekstom i u pravilu je na vrhu rezultata pretrage. Na vrhu ima 4 mjesta i još opcionalno 3 mjesta na dnu.

Oglasnu poruku piše oglašivač i mora biti u skladu s Google pravilima. Plaća se samo ukoliko netko klikne na poruku. Prosječna cijena za klik u RH je oko 1,00 kn. 

Oglašivač definira koliko mjesečno (dnevno) najviše želi ili može uložiti.

Primjer:

Može se zakupiti u Google AdWords sustav pojam ‘klima uređaj’. Kada netko traži taj pojam, pojave mu se na vrhu do 4 oglasne poruke (označene zelenim pravokutnikom u kojem piše ‘Oglas’). Redoslijed ovisi o visini ulaganja i smislenosti oglasa spram pojma koji korisnik traži, odabranog pojma koji bi trebao ‘okinuti’ prikazivanje oglasa i web stranice na koju oglas odvede osobu ako klikne na oglas. Nekada se pojavi i karta u rezultatima i Google My business profil tvrtke:

Kako izgledaju rezultati u tražilici Google

2. Oglašavanje na YouTube Platformi

Oglašavanje na YouTube platformi se odvija tako da se odabranoj publici (po godinama, po spolu, po mjestu, po zanimanju za nešto itd.) prikazuje video oglas prije ili unutar pregledavanog video sadržaja. Takvo oglašavanje se isto plaća po kliku na oglas. Može se platiti i samo pregled videa. Da je pregledan video smatra se ako je netko pogledao 30s video poruke ili ako je odgledao video do kraja, ako traje kraće od 30s. Cijena klika na Youtube oglas je oko 0,50 kn.

Primjer:

Video oglas prije videa koji se želi pogledati. Ako netko klikne na ‘Skip this ad’ u donjem desnom uglu unutar 5 sekundi, oglašivač ne plaća tih pregledanih 5s. Dobro je zato glavne poruke objaviti unutar prvih 5s.

gdje i kako se pojavljuju Youtube oglasi

3. Oglašavanje na Google Display Network ili GDN

GDN su Slikovni, video ili tekstualni oglasi koji se prikazuju na portalima koji su Google partneri. U RH su to skoro svi portali i ‘pokrivenost’ internet populacije GDN oglašavanjem je preko 93%.

Oglasi se prikazuju na portalima prema odabiru oglašivača (uz članak u kojem se spominju odabrane riječi, samo na sportskom sadržaju portala, samo na jednom portalu ili prema odabiru osobina publike – dob, mjesto stanovanja, spol i sl. Sve to se  može skoro bez ograničenje kombinirati).  

Oglasi označeni su plavom trokutastom oznakom u gornjem desnom uglu oglasa. Plaćaju se po kliku na oglas (CPC) ili na svakih 1000 prikaza (CPM) – što oglašivaču donosi bolje rezultate. Cijene klika na takve oglase su prosječno 0,75kn.

GDN ili Google display oglasi na portalima

4. Oglašavanje u gmail sandučiće

Sastavlja se poruka / newsletter koji se šalje korisnicima gmail servisa (prema Techcrunch podacima, 1.veljače 2016. godine bilo je preko milijardu aktivnih Gmail korisnika mjesečno). Poruku piše oglašivač. Plaća se samo ukoliko netko klikne na malu poruku u vrhu sandučića koja otvara oglas. Sve dalje se ne plaća – klik unutar oglasa, slanje dalje i sl. Prosječna cijena za klik se kreće oko 0,25kn:

Kako izgleda gmail oglas

Postoji još nekoliko raznih formata poruka (Lightbox oglasi, video oglasi, responsive oglasi). Oglasne poruke se mogu stalno mijenjati i dorađivati ovisno o povratnim podacima koji se izmjere. Nekada se u tijeku dana 3 puta promjeni poruka kako bi se ostvario cilj koji postavlja oglašivač.

Na troškove oglašavanja treba dodati i našu naknadu za pokretanje odnosno upravljanje AdWords kampanjama.

Preporuča se prije AdWords kampanje dobro razmisliti o ciljevima kampanje. 

I svakako, saznajte zašto ima smisla raditi s nama.

Newsletter

Primajte svježe internet marketing vijesti u Vaš e-mail sandučić.

Želim se prijaviti!

Escape d.o.o. HR-31000 Osijek - Krapinsko naselje 18 - T +385 31 209 951 - F +385 31 209 952 - kontakt@escapestudio.hr - S escapestudio