Internet Marketing i Oglašavanje

09/05/2013

Blog, Google Adwords

0 komentar/a

AUTOR

Google AdWords Specialist, bavi se internet marketingom od 2008 godine a posebno se specijalizirao za AdWords oglašavanje i optimizaciju postojećih kampanja. Od 2015. godine zadužen za nadzor i trening stalno rastućeg tima mladih marketinških stručnjaka.

Segmentiranje u AdWordsu

U skladu sa Zakonom o informiranju svekolikog pučanstva o mučkim dogovorima i podmuklim smicalicama nelojalne konkurencije (NN 3452/2014) donosimo transkript cjelokupne konverzacije osumnjičenih D.Č., V.K. i trenutno neidentificiranih osoba, koji se dogodio dana 32.4.2013. u prostorijama sportskog kluba Escape.

D.Č: Smo svi tu? Dobro, onaj malo kasni… to mu je zbog šečera, nemože komunicirat dok ne pojede nešto slatko…

Osoba X: Trebali smo mu reći da kupi krofne i nama… one sa marmeladom baš volim. Uvijek kad ih zagrizem mi marmelada iscuri sa jedne strane.

D.Č: Morat ćemo početi bez njega. OK, danas pričamo o segmentiranju unutar samog AdWords sustava kod search kampanja. Kao što znate… ok, za one koji znaju, jednostavno je doći do segmentiranja podataka u AdWordsima i pronalaženja zanimljivih informacija na osnovu toga.Segment izbornik

 

Potrebno je napomenuti da kada govorimo o segmentiranju, on se uvijek koristi u kombinaciji sa onim tabovima (campaigns, ad groups, ads, keywords, ad extensions) za koje želimo dobiti podatke. Tijekom ovog izlaganja prikazat ću više primjera ali zasad ćemo početi sa “campaigns” tabom.

Nakon što smo kliknuli na tab “campaigns” i nakon što smo odabrali vremensko razdoblje (ovo je vrlo važno jer mnogi predvide ovaj početni korak) mi kliknemo na “segment” padajući izbornik i odaberemo ono što nas zanima. Kao što možemo vidjeti imamo mogućnost odabira nekoliko filtera.segment opcije

  • Time: podatke za zadano vremensko razdoblje možemo podijeliti prema danima, tjednima, mjesecu, kvartalno, godišnje, danu tjedna ili satu dana.
  • Conversions: ukoliko imamo omogućeno praćenje konverzija ovdje podatke možemo podijeliti prema nazivu konverzije odnosno, prema vrsti konverzije.
  • Mreža: vidimo gdje su nam se oglasi prikazivali i gdje smo dobili klikove s obzirom da li je bilo na tražilici Google ili tražilicama koje su partnerskom odnosu sa Googleom, te Google display mreže.
  • Click type: podjela s obzirom da li su korisnici kliknuli recimo na sami oglas ili na sitelinkove
  • Device: podjela sa obzirom da li su klikovi došli od strane korisnika koji su koristili klasične kompjutere ili mobilne uređaje te tablete.
  • Experiment: podjela na klikove koji su došli unutar aktivnog experimenta tj. izvan njega.
  • Top vs Other: podjela na podatke s obzirom na to na kojem mjestu su nam se pokazali oglasi (Top = prve tri pozicije; Other = sve ostale pozicije)
  • +1 annotations: podjela podataka s obzirom da li su korisnici kliknuli na +1 dugme našeg oglasa ili ne.

Osoba Z: Da, bilo bi dobro da smo V. rekli da donese barem štrudle sa višnjama…

D.Č: Međutim, ovaj izbornik se mijenja kako odabiremo različite tabove. Na primjer, ako odaberemo tab “ads” u padajućem izborniku sada imamo i “keyword/placement”. Ova podjela nam omogućuje da vidimo podatke za određene oglase s obzirom da li su nam se oglasi prikazivali na tražilici ili na display mreži. Zapravo, ovo jedino ima smisla ukoliko nam kampanja istodobno ide i na tražilici i na displayu što mi zapravo ne radimo već ih dijelimo na posebne kampanje.

segment ads keyword

 Ukoliko pak odaberemo tab “keywords” onda imamo dodatnu mogućnost “search terms match type”. Ovo je podijela s obzirom da li je upit za koji se naša riječ tj. fraza koju ciljamo aktivirala oglas bila broad match, phrase ili exact ( s obzirom na samu ciljanu frazu). Vrlo korisno ako želimo na brzinu vidjeti ponašanje određenih fraza te kod donošenja zaključaka da li je potrebno ih izdvajati u posebne ad grupe.

PRIMJERI SEGMENTIRANJA

Ali vratimo se našoj kampanji i idemo pokazati nekoliko primjera. Na primjer , uzmimo da želimo vidjeti kako se kampanje ponašaju na određene dane u tjednu. Odaberemo tab “campaigns” i zatim u padajućem izborniku “segment” odaberemo “time” -> “day of the week”.

segment primjer

 Kao što vidimo na ovom primjeru, nedjelja bi nam mogla biti najgori dan u tjednu dok nam je utorak najbolji i to ne samo po CTRu već i po cijeni po konverziji tj. postotku konverzije s obzirom na broj klikova. Na osnovu toga mi sada možemo učiniti određene korake kako bi “pojačali” prikazivanje oglasa u utorak a smanjili u nedjelju.

Osoby Y: A šta kažete da smo mu rekli da nam donese one male kolačiće sa čokoladom koji nam stanu pod zub… ma one male… kako se zovu… mufini!

D.Č: Možda bi bilo zanimljivo vidjeti koji točno uređaji su nam donijeli koliko konverzija, ali recimo ne za sve kampanje već za ad grupe unutar određene kampanje. Tada odaberemo kampanju koju želimo (tj. uđemo u nju) i kliknemo na tab “Ad groups” i zatim u padajućem izborniku odaberemo “device”. segment ad grupa

Kao što vidimo na ovom primjeru klikovi koje smo imali preko mobitela su nam imali najmanju cijenu po konverziji ali je prosječna pozicija bila samo 2. S obzirom da nam je i CPC manji u odnosu na ostale uređaje (tableti i kompjuteri) mi ovdje imamo prostora da dignemo bid za mobilne uređaje i  vrlo je vjerojatno da ćemo imati veći broj konverzija nego do sada.

V.K: Evo mene! Donio sam buhtle sa domaćim pekmezom! Još su tople…

Osoba X: Uf, dobro bi došlo mlijeko sa njima a mi imamo samo pivo…

Osoba Z: Nego, …(njam njam), zar mi nismo trebali pričati o strategiji za sljedeću utakmicu?

D.Č: Strategija je jednostavna. Svi u napad i zabijmo gol!

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Provjera korisnika *

Newsletter

Primajte svježe internet marketing vijesti u Vaš e-mail sandučić.

Želim se prijaviti!

Escape d.o.o. HR-31000 Osijek - Krapinsko naselje 18 - T +385 31 209 951 - F +385 31 209 952 - kontakt@escapestudio.hr - S escapestudio