Prošlo je 10 godina…
Damir Podhorski
Damir Podhorski, 20/03/2013, 3.6 minuta, 1091 pregleda
Blog kategorije: Blog, Zanimljivosti

Prije točno 10 godina u jednom od kafića u poznatoj Radićevoj ulici u Osijeku sjedila su tri studenta Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Imali su još po dva, tri ispita do kraja faksa no, ono o čemu su taj dan razgovarali nije bilo kako što prije diplomirati, nego kako pokrenuti vlastitu tvrtku. Zorin Radovančević, Tomislav Bilić i Damir Podhorski su nakon nekoliko piva donijeli odluku da će pokrenuti vlastitu tvrtku i nazvati je Escape d.o.o. 17.03.2003. stiglo je i rješenje od Trgovačkog suda u Osijeku kojim se odobrava pravna osobnost subjektu Escape d.o.o. iz Osijeka. U tom trenutku više nisu bili studenti nego vlasnici tvrtke – poduzetnici.

Primarna djelatnost tvrtke od 2003. do 2011. godine bila je web development. Teško je izbrojati i nabrojati koje su sve web trgovine i web stranice izašle iz prostorija tvrtke Escape, kako na području Hrvatske tako i na području Velike Britanije, Danske i SAD-a. S timom od 15 ljudi (designeri, developeri, project manageri) niti jedan projekt nije bilo nemoguće realizirati, niti jedna OpenSource platforma nije bila strana – Joomla, osCommerce, WordPress, ezPublish, PrestaShop.

No, kako su osnivači bili studenti Ekonomskog fakulteta (kasnije su uspjeli i diplomirati) uvijek su za svoje klijente tražili načine kako ulaganje u izradu web stranice i web trgovine unovčiti, tj. kako klijentu ostvariti taj famozni ROI (Return On Investment) i uvijek je nekako nedostajala ta jedna karika koja bi web stranicu lansirala i učinila isplativom. Kako bi doskočili tom problemu 2006. godine započeli su testirati sustav oglašavanja danas poznat kao Google AdWords. Sam sustav je tada bio prilično nepoznat u Hrvatskoj pa se večina kampanji radila za strane klijente.

2011. godine management donosi stratešku odluku – u potpunosti se napušta web development i tvrtka se profilira kao Google AdWords i Google Analytics agencija.

Ove godine, Escape je nacionalni pobjednik Google AdWords natjecanja za Agencije. Danas tvrtka zapošljava 9 osoba (5 stalno, 4 honorarno), 6 Google AdWords i 3 Google Analytics stručnjaka. Svi stalni zaposlenici su nositelji Google AdWords i Google Analytics certifikata, a sama tvrtka je Google Certified Partner.

U Escapeu radi i jedini hrvatski Google AdWords Certified trener (u Hrvatskoj ima i jedna trenerica).

Planovi su nam naravno veliki. Do kraja godine planiramo proširiti svoj tim s nekoliko Google AdWords i Google Analytics stručnjaka, nastaviti širenje kako na domaćem tako i na stranom tržištu te poboljšati poslovanje svojih klijenata daljnim poboljšanjem kvaliteta svojih usluga.

S rezultatima smo do sada zadovoljni, ali planovi su nam puno veći. Zahvaljujemo svima na suradnji i povjerenju.

P.S. Kako bi dostojno proslavili 10 godina rada tvrtke Escape d.o.o. u narednim mjesecima pripremili smo vam nekoliko iznenađenja. Od nekih smijemo samo navesti besplatne edukacije i radionice te velike popuste na cijene naših usluga.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Tagovi:

Idemo u projekt skupa!

Hamag Bicro
ESIF
EU