Internet Marketing i Oglašavanje

04/02/2016

Blog, Google Analytics

4 komentar/a

AUTOR

Kako postaviti Analytics i Google Tag Manager kodove na WordPress stranicu

WordPress je open source sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem (CMS) i odlikuje ga velika jednostavnog njegovog korištenja, veliki izbor predložaka (tema) i pluginova. Trenutno je najpopularniji i najčešće korišteni CMS sustav. Prema istraživanjima, WordPress zauzima gotovo 60%  CMS tržišta, a ukupno gledajući sve stranice, aktivan je na 25% stranica. S druge strane, bitno je imati postavljen Google Analytics jer je jedan od osnovnih alata za praćenje ponašanja korisnika na vašoj stranici i mjerenje uspješnosti marketinških aktivnosti na internetu.

S obzirom da velik broj stranica koristi WordPress, u ovom blog postu ćemo objasniti kako postaviti Google Analytics i Google Tag Manager kodove na WordPress stranici.

Analytics kod ćete pronaći tako da uđete u svoj Analytics račun, kliknete na vrhu na sivoj traci na Admin (Administrator). U srednjem stupcu (stupac Property) kliknite na Tracking Info i zatim na Tracking Code. Ovdje ćete pronaći Analytics kod koji je potrebno kopirati na vašu web stranicu.

Google Analytics kod

Iako postoji puno načina kako se može ugraditi Google Analytics kod u WordPressu, mi ćemo objasniti 2 najlakša i najbezbolnija, koji omogućuju ugradnju koda u <head> tag, upravo kako Google predlaže:

1. Pomoću plugin-a – postoji puno plugin-ova koji omogućuju postavljanje Analyticsa na WordPress stranicu. No, najbolje bi bilo koristiti plugin Insert Header and Footer Kako bi instalirali plugin, potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Plugins i na Add New. Zatim u tražilicu upišite ”Insert Headers and Footers” instalirajte plugin i aktivirajte ga.

Nakon što ga aktivirate, kliknite s lijeve strane na Settings i zatim na Insert Headers and Footers. U polje Scripts in Header potrebno je kopirati Analytics kod. Nakon što ga kopirate, kliknite na plavo dugme Save.

Ubacivanje Analytics koda pomoću Wordpres plugina

2. Direktno u kod – WordPress sadrži Editor koji nam omogućuje modificiranje koda stranice, tako da Analytics kod možemo implementirati i bez korištenja plugina.

Potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Appearence i zatim na Editor. S desne strane pronađite dokument Theme Header (header.php) i kliknite na njega. Pronađite u njemu tag </head>. Odmah prije zatvarajućeg </head> taga potrebno je zalijepiti Analytics kod.Kada završite, kliknite na Update file dugme.

Postavljanje Analytics taga u header u WordPressu

Ovo su dva najlakša načina kako instalirati Analytics na vašu WordPress stranicu.

Ugradnja Google Tag Manager koda funkcionira na isti način kao i ugradnja Analyticsa u drugom koraku. Google preporučuje da se GTM kod postavi odmah nakon otvarajućeg <body> taga. Stoga, potrebno je ponovno ući u Editor. Kliknite na Appearence s lijeve stranie i zatim na Editor. S desne strane odaberite Theme Header (header.php). GTM kod zalijepite odmah nakon početnog <body> taga.

Ugradnja Google Tag Manager kod u WordPressu

Ukoliko Vam proces ugradnje kodova nije u potpunosti jasan ili imate poteškoća pri ugradnji, svakako potražite pomoć stručnih osoba.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Provjera korisnika * 1. Jednostavno i točno napisano. No, ako netko želi koristiti Tag Manager, moja je preporuka DuracellTomi’s Google Tag Manager for WordPress. 2. Pozdrav!

  Da li mozda znate kako napraviti za Google Analytics tracking author i category u WP-u bez da se koristi ikakav plug-in? Naime, sve mi je uz pomoc kodova (Aditional codes unutar teme) napravljeno tako da poziva GA. Unutar GA sam nasla kako bi napravila Custom za stavku “Autor” i za “Kategorija”, no jedini je problem što ne znam koju jos liniju koda moram dodati pod “Google Analytics tracking code” unutar teme da to proradi kako treba.

  Tražila sam dosta po Internetu i gotovo je nemoguce naci bas ono sto meni treba..pa se nekako nadam da mozda vi imate koje rijesenje u rukavu 🙂  • Pozdrav,

   unutar Analyticsa kreirate dvije Custom dimenzije (prva custom dimenzija za Autora, a druga za Kategoriju. Zapamtite njihove Index brojeve, Scope možete postaviti “Hit”). Zatim u Analytics kodu trebate ubaciti ovaj dio koda koji treba doći prije ga(‘send’, ‘pageview’);

   ga(‘set’, {
   ‘dimension1’: ‘custom_dimension_data’,
   ‘dimension2’: ‘custom_dimension_data’
   });
   ga(‘send’, ‘pageview’);

   Napomena: brojevi u kodu predstavljaju Indexe iz Analyticsa. Ako je Index kod Vaših custom dimenzija 5 i 6, tada ćete u kod morati postaviti ‘dimension5’ i ‘dimension6’.

   Zatim, morate postaviti da se vrijednosti u dimension1 i dimension2 proslijeđuju s PHP varijablama. Ukoliko niste upoznati s time, preporučam da potražite pomoć developera.
   Na ovom linku možete na dnu vidjeti primjer kako to može izgledati s PHP-om: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/custom-dims-mets

   Nadam se da će Vam biti od pomoći. 🙂

Newsletter

Primajte svježe internet marketing vijesti u Vaš e-mail sandučić.

Želim se prijaviti!

Escape d.o.o. HR-31000 Osijek - Krapinsko naselje 18 - T +385 31 209 951 - F +385 31 209 952 - kontakt@escapestudio.hr - S escapestudio