Internet Marketing i Oglašavanje

09/02/2016

Google Adwords

2 komentar/a

AUTOR

Internet specialist for online marketing, statistical analysis and data mining. Customer relation manager and online marketing lecturer at several schools and institutions. An honest, funny and warm person with a wide range of interest. A big fan of online marketing, especially Google AdWords and Google Analytics play-toys. As far as I know, I'm the only Google AdWords Certified Trainer and Google Analytics Individual qualified grandfather in the market. Maybe not the brightest but probably the oldest and the one with most mistakes made so far.

Cijena klika ispod jedne lipe

AdWords sustav je mozaik opcija i funkcionalnosti i svi su bitni za uspjeh. Stoga je testiranje svakog dijela važno. Nažalost, za to treba puno vremena.

Prvi test – Prepolovite CPC izmjenom valute računa

Nedavno sam pisao za vodeći talijanski AdWords blog kako sam testiranjem promjene valute došao do zanimljivog rezultata. Cijena klika se skoro prepolovila samo zato što je račun kopiran u drugi, ali umjesto valute €, stavljena je valuta HRK.

Cijena klika u €

cijena klika u kunama

Drugi test – 1,5 milijun klikova za 50.000,00kn

Nakon dosta uspješnog pokušaja igranja s valutama koje je klijentu značajno uštedilo proračun odnosno smanjilo ulaganje, jer na uzorku od cca 350.000 klikova to je značilo oko 200.000,00 kn uštede, nagovorio sam drugog klijenta na jedno drugačije testiranje. Pokušaj je bio maksimizirati dosta jednostavnom, ali ipak slabo korištenom metodom, broj klikova koje možemo dobiti za 50.000,00kn. Metoda se sastoji u tome da se učita sve riječi koje se koriste u nekom jeziku u tkz. beta kampanju (Što je beta kampanja, opisano je u članku kojeg preporučam pročitati).

U konkretnom slučaju učitan je hrvatski riječnik s CD-a u jednu kampanju (oko 150.000 riječi i fraza) uz ograničenje cijene klika na 0,03kn/klik. Cilj je bio naći riječi velikog volumena pretrage s malom cijenom klika koje su relevantne za klijentovo poslovanje. Za vrijeme testiranja se intenzivno moralo paziti na negativne riječi i praktično se na početku svakih sat vremena moralo isključiti velik broj ključnih riječi odnosno popunjavati listu negativnih riječi. Do kraja testiranja bilo je iznimno mnogo negativnih riječi. Ali, isplatilo se jer su rezultati, i klijentu, i nama, bili mili. Možda slika govori više od riječi:

milijun i pol klikova za 3 lipe

Treći test – Cijena klika ispod 1 lipe

Testiranje u našem poslu nikada ne prestaje. Jedino što sam prestao raditi je nagovarati klijente na testiranje. Možda, zato jer kad sam uvjeren da bi od testa imali koristi, budem uporan do mjere da je svaki otpor uzaludan. Možda i zato jer mi nakon toliko godina vjeruju pa ih više ne moram nagovarati. Često dobijem na upit da li smijem nešto testirati, odgovor: “Pa gospon Varga, kaj to mene pitate. Ja vam to niš’ ne razmem. Vi najbolje znati kaj tu treba.”

Stoga sam si zadao u zadatak pokušati svesti cijenu klika ispod jedne lipe. Kako o tom i nizu drugih testova pričam na PPC Akademiji, neću čitatelje zamarati detaljima. Dovoljno je reći da testiram u računu čija je valuta toliko mala da jedna lipa vrijedi skoro 20 tih novčanih jedinica. Jučer sam, prvi puta od kada testiram u tom računu, uspio postići cijenu klika ispod jedne lipe. Točnije ispod 0,0085kn jer je klik plaćen samo 17 IDR!  🙂

cijena klika ispod 1 kn

Cijena klika ispod 1 lipe

Zato savjetujem svima – Testirajte, testirajte, testirajte i objavite svoje rezultate testiranja. Treba jako puno vremena uložiti u testove i nitko Vam ne može ‘ukrasti’ rezultate. Svatko mora sam testirati. Ali, klijent koji vidi da testirate, možda baš vama povjeri svoju kampanju. Ili, zamoli da i kod njega testirate jer vjeruje da ćete mu donijeti novu vrijednost. Zato je Google jednog našeg klijenta uzeo kao studiju slučaja da svima pokaže kako se AdWords-om mogu postići zanimljivi rezultati.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Provjera korisnika *  1. Veliki pozdrav Gospodine Miroslave! Imam jednu nedoumicu i jako bih volio da mi pomognete. Moj nalg na google-u kao i na AdWords-u je podešen ovako: Zemlja – Srbija, Vremenska zona – +2 Beograd. Medjutim, pri pokušaju kreiranja kampanje, u delu za valutu mi stoji dolar kao jedina opcija. Pokušao sam u svojim podešavanjima da popravim stvar ali kao što sam gore naveo pretpostavljam da je sve u redu. Dali imate ideju na šta bi trebalo da obratim pažnju? Hvala Vam puno unapred i svako dobro.  2. Pozdrav Radomane,
    nisam siguran da je Dollar kao valuta za Srbiju obavezan. Vjerojatno je kod otvaranja AdWords računa netko definirao Dollar kao valutu i to se više ne može promijeniti. Predlažem da otvorite novi AdWords račun i u koracima unosa pokušate unijeti RSD ili neku drugu valutu plaćanja jer znam da je RSD jedna od valuta koju AdWords prihvaća.

Newsletter

Primajte svježe internet marketing vijesti u Vaš e-mail sandučić.

Želim se prijaviti!

Escape d.o.o. HR-31000 Osijek - Krapinsko naselje 18 - T +385 31 209 951 - F +385 31 209 952 - kontakt@escapestudio.hr - S escapestudio